Hunder er naturlig lekne skapninger og vil ofte være opptatt med å leke og utforske hvis vi lar de få lov. Hundeleker kan være gode hjelpemidler for å aktivisere hunden, men også for å knytte sosiale bånd. Noen eksperter mener at det å gi hunden leker kan forhindre at den utvikler atferdsproblemer. Det er det nok noe i siden vi vet at hunder som kjeder seg og får lite stimuli oftere utvikler atferdsproblemer. Leker er også fine å belønne med under trening, særlig hvis man har en spesiell leke som hunden elsker.
Det finnes mange typer hundeleker som du kan velge mellom. Når du leter etter leker til din hund må du først tenke etter hva hunden oftest velger selv. Hva synes den er gøy? Det finnes nesten garantert en leke der ute som passer, men du må ofte eksperimentere litt for å finne den. Et tips er å ikke la leker ligge tilgjengelig hele tiden for da går mange hunder lei og leken mister sin verdi. Den aller største favoritten bør spares som belønning under trening eller utfordrende situasjoner. Husk også at den aller beste leken er deg! Så slipp deg litt løs og ha det gøy med hunden din 🙂
Forskjellige typer hundeleker:
Hundeleker man kaster
Pinner, frisbee og ball er eksempler på kasteleker. Altså ting hunden må løpe for å få tak i. Lek med ball eller lignende er en god måte å holde hunden din aktiv gjennom lek, og det kan være fin mosjon. Du trenger heller ikke kjøpe baller laget spesielt for hund. En vanlig tennisball eller fotball holder lenge.
For noen hunder kan dette bli en for stressende lek og de utvikler en form for mani. Det er det man gjerne kaller en ballgal hund. Veldig ofte er det bruks- og gjeterhundrasene som dette blir i meste laget for, men det kan skje med alle raser. Dette gjelder alle kasteleker, også pinner.
OBS: Husk på å matche ballstørrelsen til hundens munn for å forhindre mulige skader eller kvelning. Hvis det er pinner som er hundens favoritt så pass på at hunden ikke setter biter av pinnen på tvers i munnen eller får fliser i tannkjøttet.
Hundeleker man drar med
Draleker er som regel hundeleker med tau eller håndtak. Hunden drar i den ene enden og du i den andre. Du kan lett lage en draleke ved å knyte en knute på midten av en sokk, et kjøkkenhåndkle eller annet egnet tøystykke. Fest gjerne et tau i den så du ikke får fingrene i veien når hunden skifter grep. Et tau med litt stor knute i begge ender fungerer også veldig bra.
Veldig mange hunder liker å leke drakamp og det kan være et veldig godt verktøy for å få ut litt energi og i tillegg bygge bånd med hunden gjennom lek. Det er en mye mer personlig måte å leke på enn f.eks kasteleker.
For de litt mer forsiktige hundene kan det bli litt for intimt og utrygt. Da kan det være en ide å sette seg på huk, snu seg litt vekk fra de så og leke med intensiteten hunden selv velger. Hos hunder med mer selvtillit bør du legge merke til tegn på at hunden blir for intens. Noen hunder kan nemlig ta kampen mer på alvor enn andre når de leker på denne måten. Da er det best å roe ned og avslutte leken. Neste gang er det lurt å holde leken roligere fra starten så man unngår dette.
OBS: Overdreven og hard trekking fra begge parter kan føre til skader på hundens nakke eller kjeve så pass på så ikke leken går over styr for noen av dere.
Hundeleker som kan tygges på
Denne kategorien hundeleker er mest for at hunden kan aktivisere seg selv. Tauknuter eller leker i hard gummi er vanlige tyggeleker, men det er også mange varianter av spiselige tyggeleker.
Gnaging og tygging er en viktig og nødvendig atferd for at hunden din skal ha det bra. Hunder har et grunnleggende behov for å bruke tennene. Mens den tygger utskilles endorfiner som gjør at den blir rolig og føler seg vel. I tillegg blir tannkjøttet massert og tennene renset. Så derfor anbefaler jeg på det sterkeste at hunden får regelmessig tilgang på ting den liker å tygge på.
Når valpen får nytt tannsett så er tyggeleker helt nødvendig. Ved å ha leker det er lov å tygge på, vil det forebygge at valpen gjør om møbler eller sko til improviserte tyggebein.
OBS: Det kan være lurt å holde hunden under oppsikt når den får ting å tygge på i tilfelle den setter noe i halsen.
Hundeleker som er myke
Bamser eller andre kosedyr er en favoritt for mange hunder. Noen bærer de rundt og gjerne kaster de i lufta for så å løpe en runde når de har fått tak i den igjen. Disse lekene er vanligvis laget av materiale som lett kan ødelegges. Hvis hunden synes det morsomste er å rive i stykker bamsene så kan det være lurt å droppe kosedyr som leke eller finne en som er laget for hund uten fyllmasse. Det finnes noen hundeleker som er laget med tanke på kosedyrelskerene.
OBS: Bamsebiter og vatt er ikke det beste for fordøyelsen.
Hundeleker med lyd
Pipeleker er ofte små eller store figurer i tynn gummi som lager en intens pipelyd om man klemmer på de. Mange hunder går helt bananas av lyden, mens andre synes den er kjempeskummel. Meningen med lyden er å imitere et byttedyr og det er grunnen til at den girer opp mange hunder.
Disse kan egne seg godt som treningsleke og for å få hundens oppmerksomhet. Noen hunder elsker å leke med pipeleker og klarer fint å leke med de uten å bli stresset. Men hvis hunden går i taket allerede ved første pip lønner det seg å finne en annen leke.
OBS: Egner seg dårlig til hunder som tygger på leker da de lett går i stykker. En annen ting er at pipelyden blir ganske irriterende for dyr og mennesker rundt etter hvert .
Hundeleker med en ekstra utfodring
Andre populære hundeleker er aktivitetsleker. Dette er leker som går ut på at hunden må løse en oppgave for å få en belønning. Eksempler er godbitballer, kong eller lignende med fyll, snusematter og problemløsere. Flere av variantene kan du fint lage selv hvis du er litt kreativ.
Gjennom disse lekene får hunden brukt hodet og det kan være en fin avveksling fra annen hodetrening. Noen av de kan også egne seg for hunder som av en eller annen grunn må holdes i ro.
OBS: Noen av lekene krever mye av hunden og derfor har noen lett for å gi opp. Da kan det hjelpe om den får litt hjelp eller om man gjør det litt enklere for hunden.
Hva er din hunds favorittlek eller favoritt hundeleker? Skriv i kommentarfeltet så andre kan få tips de kan prøve på sin hund 🙂
Vil du få varsler om nytt innhold? Følg oss på Facebook ved å trykke liker på siden vår.
Comments are closed.