Hvorfor i all verden skal jeg gi hesten min salt tenker du kanskje? Du har jo alltid hørt at mye salt er farlig for oss mennesker og for flere andre dyr. Men for hester er det å få i seg nok salt helt nødvendig for å opprettholde viktige funksjoner i kroppen. Og det viser seg faktisk at mange hester får alt for lite salt.
Det er nemlig sånn at salt er det eneste mineralet hester instinktivt søker etter selv. Hester i vill tilstand finner nok salt i naturen, men våre hester går på bearbeidet jord og trenes hardere. Dermed er vi nødt til å hjelpe de å få i seg nok.
Licensed from: leaf / yayimages.com "> Licensed from: leaf / yayimages.comLitt fakta
De viktigste saltene i hestens kropp heter Natrium (Na), Kalium (K) og Klorid (Cl). Det jeg kaller salt her er det samme som vanlig salt som vi bruker i maten. Det heter NatriumKlorid og er som navnet sier satt sammen av Natrium og Klorid. Jeg skal ikke gå detaljert inn her på hva saltet brukes til i kroppen, men det har en rekke oppgaver for at hesten skal holde seg frisk og prestere optimalt. Saltet lagres i væsken rundt cellene (60%), i cellene (10%) og i skjelettet (30%). Blant annet vet vi at for lite salt kan føre til at nervesystemet blir forstyrret. Transport av viktige substanser er en annen funksjon hvor saltet spiller en stor rolle. For lite Klorid kan føre til at oksygenopptaket blir dårligere og det blir vanskeligere for hesten å kvitte seg med co2. Både Natrium- og Kloridmangel kan føre til at følelsen av tørst svekkes. Det vil føre til at hesten ikke drikker nok og kan bli dehydrert. Dette skriver jeg mer om her: Farene ved for lite vann Hovedgrunnen til hesters høye saltbehov, er at svetten inneholder mye salt. Faktisk så mye som ca tre ganger så mye som hos mennesker. Hesten taper også mye mer salt per liter svette enn det vi gjør. Vi har et hormon som heter aldosteron som gjør at svettens saltinnhold reguleres og gjør at vi lettere tilpasser oss forskjellige temperaturer. Hester er ikke aldosteron-følsomme, og kan dermed ikke regulere salttapet i kroppen på samme måte. Derfor er vi som sagt nødt til å hjelpe de med dette.Noen hester vil trenge mer salt enn andre:
-
Om sommeren vil de aller fleste hester trenge noe mer salt pga varmen. Spesielt gjelder dette for hester som trenes og svetter mye.
-
Når vinteren kommer og temperaturen kryper under null er det mange hester som drikker for lite vann. Dette øker risikoen for kolikk og hesten blir dehydrert. Nok salt forebygger dette ved å øke tørsten.
-
Diende hopper bruker mer salt fordi de bruker en del energi på å produsere melk og sørge for at føllet får i seg nok næring. .
-
Hester i hard trening taper mye salt fordi de svetter ut mange liter væske.
-
Opplever hesten en hard fysisk påkjenning vil den tape salt i større mengder.
-
Stress hos hesten gjør at den mister salt.
-
Hester med mye løs mage eller diaré taper endel salt og blir lett dehydrert
-
Hvis beitet er gjødslet med mye kalium er det lett for at det blir en ubalanse så da vil det lønne seg å gi ekstra salt for å forebygge.
-
En hest kan ha for lite salt i kroppen en stund uten at det fører til nevneverdige problemer, men hvis hesten brått mister mye væske som f.eks ved diaré eller hard fysisk trening så kan problemet raskt bli alvorlig. Derfor bør alle hester få tilgang på salt.
Symptomer på saltmangel (Natrium og Klorid):
-
Tygger på halen og manen til andre hester
-
Tygger på treverk
-
Spiser jord eller avføring
-
Slikker på hender og andre ting
-
Drikker lite
-
Dehydrert
-
Økt risiko for krysslammelse
-
Høy puls
-
Oppblåst
-
Matt pels
-
Tørr hud
-
Spiser sakte
-
Lite matlyst
-
Manglende svetting
-
Nedsatt prestasjon
-
Nedsatt konsentrasjon
Ved ekstrem saltmangel kan man se disse symptomene:
-
Vanskeligheter med å tygge
-
Problemer med koordinasjon
-
Muskelsvinn
-
Kramper
-
Ustø gange
-
Uklart syn
-
Forvirring og tilslutt apati
Kalium er også viktig
Kalium får vi ikke tilført ved å gi salt. Det finnes det nok av i grovfor, så det er sjelden man ser Kaliummangel hos hester. Det er kun i helt spesielle tilfeller at man trenger å gi ekstra tilskudd. Men det som ofte skjer er at hesten får en ubalanse. For det er viktig at blodet og kroppsvæskene inneholder ca dobbelt så mye kalium som salt. Mer enn det kan føre til problemer og tilslutt en ubalanse.Hester som spiser stresset gress som f.eks på beiter som er helt nedspist vil få i seg mye mer Kalium enn de bør ha. Mange beiter er også gjødslet med Kalium. Lucerne, kløver, melasse og en del urter har et høyt innhold av Kalium. Og joda, overflødig Kalium utskilles gjennom urinen, men problemet er at når hesten går konstant med for mye Kalium i kroppen så vil den ikke klare å bli kvitt det overflødige fort nok.
Symptomer på ubalanse mellom kalium og salt:
-
-
Vekttap
-
Dårlig matlyst
-
Tørr pels med strie hår
-
Gjesper uvanlig mye
-
Svetter på uvanlige steder som f.eks bak på krysset
-
Svetter ved den minste anstrengelse
-
Lite energi og oppfattes ofte som lat og sur
-
Apatisk
-
Oppblåst
-
Allergier
-
Betennelse i muskler, noe som ofte fører til at det er vanskelig å finne sal som passer.
-
Muskelsvakhet, ses ofte ved at hesten ikke utvikler topplinje
-
Sliter med å galoppere riktig, spesielt med bakbein.
-
Tendens til å stå bredbeint og er ofte ustø i bakbein. Etterhvert kan det utvikle seg til at hesten er ustø i alle bein og sliter med å gå skikkelig.
-
Høyere risiko for å utvikle sykdommer som hoderisting og forfangenhet
-
Skjelving og kramper i muskler
-
Stive bevegelser, ofte korte skritt
-
Vanskeligheter med å gå i nedoverbakker og rygge
-
HUSK:
Alle hester er forskjellige og kan ha alle eller kun noen av symptomene. Det kan ta kortere tid for noen å utvikle en mangel eller ubalanse enn for andre. Noen av symptomene kan også være tegn på annen sykdom. Ta derfor alltid kontakt med veterinær først.
Be First to Comment